Folkekirkens Familiestøtte artikel

Når alting ikke er som det plejer

Af Lene Frølund Rasmussen

Forleden dag talte jeg i telefon med en enlig mor til 2 drenge, der ligesom resten af Danmark nu forsøgte at isolere sig mest muligt i hjemmet gr. Covid 19. Og hvem kunne ikke under normale omstændigheder ønske sig mere familietid i en hverdag hvor arbejde, skole, fritidsinteresser, motion og venner skal passes ind sammen med indkøb, rengøring, vasketøj og madlavning?

Men alting er ikke som det plejer, for alt det vante, det sociale, inputs udefra er helt skåret væk, så nu befinder familien sig i den helt anden grøft. Den ældste sover længe, rigtigt længe, ser netflix det meste af dagen og aftenen og såmænd noget af natten med, og han svarer sin mor surt og tvært, når hun beder om hjælp til at tømme opvaskemaskinen. Den yngste keder sig så meget, at han næsten ikke kan være i sin egen krop, og når storebror sover, og mor arbejder, så er det jo fristende at gå ind på storebrors værelse og spille på hans computer eller sidde bag mor og øve sig på de trommer, der alligevel bare har ventet det sidste halve år på at blive spillet på.

Omdrejningspunktet i vores samtale blev, hvordan familien kunne finde tilbage til en struktur, så nogle af konflikterne kunne forebygges, og der blev tid til både skole og arbejde. Det meste af tiden var det moren der talte, hun havde faktisk alle svarene selv, men giver alligevel udtryk for, at det lige at få sagt overvejelserne højt, og få vendt det med en anden, giver hende mere mod til at afprøve nogle tiltag og holde fast i nogle af de rutiner, der fungerer godt i familien.

Det burde vi kunne klare selv

Jeg møder mange forældre, der synes, det kunne være rart at vende nogle ting i familien med en udenforstående. En der ikke er en del af familien eller venneflokken, men som vil lytte og give sparring på det, der netop fylder lige nu og kan opleves som en stor udfordring. Og samtidig siger de samme forældre: Det burde vi kunne klare selv! Men er det rigtigt?

Hvordan har vi dog fået den tanke ind i vores samfund, at vi som familier burde kunne klare det hele selv? I den tid vi står i nu, hvor alting ikke er, som det plejer, er der nogle ting, som bliver særligt tydeligt. Vi kan ikke klare alt selv, vi har brug for hinanden! Vi er en del af et samfund, vi er sociale i vores DNA, vi vokser og trives med input udefra. Vi har brug for at stå sammen og rykke sammen, når tingene er svært.

Så kære forældre, hermed en opfordring: Vær ikke for stolte til at række ud og bede om hjælp. Folkekirkens Familiestøtte står klar til at give sparring, lytte og anerkende den situation I står i, og vi vil gerne gå sammen med jer gennem de udfordringer, I står med. Der er håb forude, og når alting ikke er som det plejer, behøver vi ikke at stå alene.

Folkekirkens Familiestøtte

Stressede morgener, hvor alle kommer skævt ud af døren. Skænderier med teenageren. Børn, der næsten ikke er til at hive væk fra skærmen. Det er ikke nemt at være forælder. Og en gang imellem kan det være godt at have en udefra at sparre med om hverdagen i familien.

Ofte skal der faktisk ikke så meget til for at ændre de vaner eller dårlige mønstre, der gør, at hverdagen er svær, men det kan være svært selv at se, mens man står i det.

Fredens Kirke er medejere af Folkekirkens Familiestøtte, som støtter forældre, der gerne vil have en bedre hverdag. Støtten kan bestå af personlig sparring fra en forældreven eller via et kursusforløb.

Et nyt perspektiv på hverdagen

Er der noget i jeres hverdag, du gerne vil lave om, men ikke helt ved, hvordan du skal gribe fat i? Så kan Folkekirkens Familiestøtte være noget for jer.

Det er ofte små ting, der skal til for at skabe en stor forandring i hverdagen. Men det kan være svært at lave selv små ting om. Alle børnefamilier kan have brug for støtte, viden og værktøjer for at give familien en bedre hverdag. Vi kan støtte jer i at blive skarpere på de ting, I gerne vil have ændret, og på hvordan I kan føre dem ud i dagligdagen.

Det burde vi da selv kunne klare, tænker I måske. Men alle familier kan køre fast og have brug for at se tingene med andre øjne. Ligesom man kan have brug for en løbemakker for at få trænet.

Tilbud til børnefamilier

Du kan altid kontakte den lokale koordinator og få personlig sparring til udfordringer i familielivet. Derudover tilbyder Folkekirkens Familiestøtte velafprøvede forløb for børnefamilier:

Forældreven – En forældreven støtter jer i at skabe de forandringer derhjemme, som I ønsker. Det kan f.eks. være sparring omkring det gode måltid eller pligter. Det kan også være en voksen at tale med, hvis du er alene med børnene

Plej jeres parforhold (PREP) eller Partjek – Et kursusforløb for jer, der vil styrke jeres parforhold til glæde for hele familien

Vejen videre efter skilsmisse (KIFF) - Et kursusforløb for jer, der vil have viden og hjælp til at få børnene og jer selv bedst muligt igennem en skilsmisse

Samtaler for gravide - En mødregruppe for gravide, hvor I kan dele tanker og bekymringer

 

Alle forløb er uden egenbetaling og tilbydes løbende i de områder, vi dækker. Du kan tilmelde dig på vores hjemmeside eller via den lokale koordinator.

 

Bliv forældreven

Som frivillig forældreven støtter du forældre i at skabe de forandringer i familien, som den lokale koordinator har aftalt med familien. Det kan f.eks. være det gode måltid, hvordan de kommer godt ud ad døren om morgenen, eller hvordan de får børnene til at hjælpe i familien.

Som forældreven står du ikke alene. Du kan altid trække på den lokale koordinator, og du bliver godt klædt på med viden, sparring og bliver en del af et fællesskab.

Som frivillig skal du igennem et godkendelsesforløb og et introkursus. Vi stiller ikke krav til din faglige baggrund, men går op i dine personlige evner og erfaringer. Du er rolig og god til at lytte, og du kan sætte dig ind i andres perspektiver.

Du aftaler med den lokale koordinator, hvilke opgaver du gerne vil hjælpe med, og hvor ofte det passer dig.

 

Kontakt din lokale koordinator

Lene Frølund Rasmussen

Tlf.: 23 82 78 73

E-mail: lfr@km.dk

www.folkekirkensfamiliestotte.dk

Lokal facebookside: https://www.facebook.com/folkekirkensfamiliestotteherning/

Tilmelding til nyhedsmail: http://eepurl.com/cU4ba1